in English

2007. február 14-én adták át 11. alkalommal a Balassi-kardot és szobrot

Molnár Pál nyitja meg az ünnepséget

Makovecz Imre a Kuratórium elnöke köszönti a megjelenteket

Csokits János költő, a magyar díjazott

Dursun Ayan, török műfordító, a külföldi díjazott és Tasnádi Edit magyar műfordító

Balassi kardot készítő fegyverkovács, Fazekas József

Lőte Attila, színművész

Kobzos-Kiss Tamás, Tinódi-díjas lantművész

2007. február 14-én a Gellért Szállóban került megrendezésre 11. alkalommal a Balassi-kard átadása.
A Balassi Kuratórium - Makovecz Imre elnökletével úgy döntött, hogy 2007.febr.14-én, a magyar Csokits János mellett Dursun Ayan török költő vehette át Balassi kardját.
Közreműködött :Dinnyés József, Lőte Attila és Kobzos-Kiss Tamás

Csokits János 1928-ban Budapesten született, 1949-ben Nyugatra emigrált, és Párizsban, Münhenben, majd Londonban írt, illetve szervezte az emigráns magyar irodalmi életet. Versei és esszéi a Látóhatárban, az Új Látóhatárban, az Irodalmi Újságban, a Külhoni Szövegtárban jelentek meg. Szerepelt a Kilenc költő és az Anthologie de la Poésie Hongroise című antológiákban. Ted Hughes angol költővel Pilinszky János-verseket ültetett át angol nyelvre. Pilinszky-levelezése később külön kötetben jelent meg. Nyugdíjba távozása után évekig Andorrában élt, majd a rendszerváltozás után hazaköltözött. Itthon József Attila-díjjal ismerték el teljesítményét.

Dursun Ayan : ”Ez nekem akkora megtiszteltetés, hogy saját költségemen is Budapestre utazom, hogy átvehessem az irodalmi elismerést” - így fogadta a Balassi Bálint-emlékkard odaítélésnek hírét Dursun Ayan török műfordító. A poéta Balassi-kötetét tavaly az év végén mutatták be Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián. A „Balassi Bálint válogatott versei” című könyvet Tasnádi Edit magyar műfordító együttműködésével ültette át török nyelvre; a művet az Akadémiai Kiadó és a Magyar Török Baráti társaság adta ki.


Földrajzi hely
Téma
  • Események, rendezvények, megemlékezések

  • Híres emberek

    • írók, költők

  • Híres emberek

    • színészek, filmművészek

Kulcsszavak

 Balassi-kard; Budapest; Csokits János; Dursun Ayan; Fazekas József; Kobzos-Kiss Tamás; Lőte Attila; Makovecz Imre; Molnár Pál; Tasnádi Edit


Benedekfalvy2007.02.14

kezdő oldal